سفارش تبلیغ
صبا ویژن

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

اللهم صلّ علی محمّد و آل محمّد

 

راهکارهای داشتن یک جامعه اصلاح شده و سالم:

 

1.     هر جامعه برای دوری از مفاسد و نزدیکی به صلاح به علمی نافع و کاربردی نیازمند است که  با استفاده از قواعد آن در زندگی افراد جامعه،نحوه زندگی آنها تغیی ایجاد کند.به این باوری که در زندگی جریان پیدا کرده و زمینه شکوفا شدن تفکّر و عقلانیت را تحقق می بخشد در زبان قرآن ، حکمت گفته می شود.(سوره مبارکه لقمان+التحقیق)

اوامر و نواهی ای که در سوره مبارکه لقمان آمده است ،شرایط فراهم شدن نزول حکمت در افراد جامعه می باشد.وظیفه فرد در جامعه این است که زمینه نزول حکمت را برای خود فراهم کند بر طبق روال بیان شده در سئره این کار ابتدا با شکرک صورت می گیرد.شکر حضرت حقّ و همچنین تشکر از والدین که بر اساس سیاق سوره علاوه بر اینکه  شامل اولیاء مادی می شود اولیاء معنوی را نیز در بر می گیرد.(آیه ...بغیر عمد ترونها)

2.    فرد حکیم با علمی که از امور پیدا می کند، به شناختی که در آن، حدود و مرزهای امور کاملاً مشخص است دست پیدا می کند؛ که به آن معروف می گویند. به همین ترتیب چنین فردی معروف را شناخته و خود و جامعه را به آنها امر می کند. نکته حائز اهمیّت آن است که در فرهتگ قرآن کارکرد امر به مروف و نهی از منکر، بیان و روشن کردن رشد ازغیّ است. بدین معنی که فرد ابتدا  با ایجاد زمینه تشخیص معروف از منکر در خود و عمل به آنها ، با قرار گرفتن در جامعه و رفتن میان مردم به طور طبیعی باعث شفافیت فضای فضای جامعه برای انتخاب معروف می شود.با این تفاسیر اصلاح صفات، روحیات، تفکرات و اعتقادات خود فرد در اولویت قراار می گیرد در نتیجه او می تواند حُسن را از قبح تشخیص داده و با عمل به آن همه جانبه جامعه خود را به معارف امر و از نواهی نهی  نماید.



اصلاح باورها


خودسازی فردی و جمعی



شیوه ی حضور در جامعه


مهارت زندگی فردی و جمعی


 

3.   روند ساخت یک نظام: 

 این پلکان مربوط به آیات 13 تا 19 سوره می باشد که تک تک  افراد  جامعه برای اصلاح وضع جامعه خود می بایست؛ به اندازه توان و ظرفیتشان از این پله ها گذر کنند.

 

4.    هر فرد اگر بتواند یک صفت، یک کار، یک... را از قوّه به فعل برساند می تواند صفات بیشتر و کارهای عظیم تری را به سرانجام برساند. این نکته از مدلِ آیه 28 سوره مبارکه لقمان استخراج می شود که: خداوند جهت اثبات معاد، با آن عظمت؛ از خلق و بعث یک نفس مثال می آورند.یعنی همانگونه که این نفس، به این سادگی  بعثتش صورت می گیرد ظهور معاد (همه چیز) نیز چنین است. (ایه 28)

5.   اقامه نماز در جامعه ای که خواستار اصلاح است امری گریز ناپذیر می باشد.

 واژه "صلو?" که از "صلو" می آید به معنی پیوند و عطفیست آکاهانه بین خالق و مخلوق که عامل رحمتِ رحیمیّه خداوند است.  اقامه صلو? نیز به معنی ایجاد زمینه ای برای پیوند بین خالق و مخلوق است.در جامعه ای که رابطه بین خالق و مخلوق حساب شده باشد، عقلها شکوفا شده و زمینه نزول حکمت ایجاد گردیده و معارف شناسانده می شود و می توان در جامعه به معروف امر کرد.

چرا که اقامه نماز: ایجاد فضایی است حهت توجه  به مبدء خوبیها .کالبد و جسم این عمل، همین نماز است. بایستی روح در این جسم دمانده شود. نماز بهترین مصداق جهت ایجاد بهترین ارتباط با منشا خوبیها و دریافت حکمت است. (التحقیق)

6.   انسان برای برقراری ارتباط با دیگران از راه "گفتار" وارد می شود. و این گفتار به عنوان عامل ارتباط باید عاقلانه و حساب شده باشد.ه رحرفی همه جا زده نشود و از لحنها مراقبت به عمل آید. با ورود عاقلانه فرد به محیط، او متوجه می شود که : اگر می خواهد در زندگی و خطو مشی خود موففق باشد می بایست همواره مقصد خودش را مشخص نموده و با هدفمندی و انگیزه بالا در زندگی خود گام بردارد. چنین فردی در چارچوب مقصد خود پیش رفته و از هر تند روی و کند روی ای اجتناب می نماید. این فرد بدلیل داشتن هدف و تنظین امور خود بر آن مبنا حتما به موفقیتهایی نائل می گردد که به هیچ عنوان نبایستی این ترقّیهای ظاهری سبب غرور او در در بین مردم شود و نگاهش را نسبت به مردم به نگاهی خود برتر بینانه تغییر دهد.

 چنین فردی با این تلاشی که بر خود انجام داده است می تواند وارد سیستم مدیریتی جامعه شده و حکومت را در دست گرفته و تا م یتواند در جهت خدمت به مردم کوشش نماید. (این روند مستخرج از آیات 13 تا 19 بوده و از پایین به بالا تحقق می یابد.)

      

7.   یکی از عواملی که باعث سرکشی افراد جامعه در برابر اوامر خداوند می شود: پایبند بودن به سنّتها و افکار گذشتگان است.

تقلید کورکورانه  و تبعیت از آباء و نیاکان آفت حکمت است، چرا که فرد حکیم در هر لحظه با بررسی جوانی و شرایط و همچنین استفاده از تجربیات بهترین راه حلّ و روند را انتخاب می کند و از این قانون مستفیذ می شود که:

"مَن یُسلم وجهَه لِله و هم محسن …" فردی که مدام به دنبال درستی تصمیم خود باشد و خود را با وجه الله چک نماید(اِنابه) به هیچ عنوان نمی تواند مقلدانه از پیشینیان اطاعت کرده و هیچ نو آوری ای از خود بروز ندهد. (آیات 21و 22)

 

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

این نوشتار مربوط به سال های 83 یا 84 می باشد. یک دفعه پیدایش شد و تصمیم گرفته شد اینجا رونمایی شود.




برچسب‌ها: جامعه قرآنی

تاریخ : شنبه 93/3/24 | 6:49 عصر | نویسنده : س.ش | نظر
.: Weblog Themes By VatanSkin :.