سفارش تبلیغ
صبا ویژن
ره بر و راه برد ها ... نرمش یا ستیز با استکبار ؟

آیا  براستی در روزهای اخیر تغییری خاصی در راهبردها و مواضع رهبری در خصوص سیاست خارجی و تقابل با دشمن رخ داده است ؟
آیا رهبری به سمت صلح ، سازش و عقب نشینی در برابر دشمن و آمریکا پیش می روند ؟
 
مقدمه :
بعد از جنجال رسانه ای رسانه های داخلی و خارجی بر سر واژه نرمش قهرمانانه و تلاش
گروه های مختلف جهت سو استفاده از این واژه جهت القای عقب نشینی و سازش امام خامنه ای در سیاست خارجی و مقابله با دشمن و خصوصا آمریکا  بعد از روی کار آمدن دولت روحانی، این شائبه بوجود آمده است که
آیا براستی تغییری در سیاست های کلان امام خامنه ای و نظام جمهوری اسلامی بوجود آمده است ؟ آیا  نرمش قهرمانانه به معنی صلح ، عقب نشینی و سازش با دشمن است ؟

برای پاسخ به این سوالات واین شائبه ها  لازم است  نگاهی موشکافانه به زمینه شکل گیری این واژه و منطق ارائه این واژه در بیانات امام خامنه ای در بازه زمانی تنفیذ روحانی تا روز صدور این واژه از ایشان داشته باشیم .
بررسی و تحلیل محتوی سخنان ایشان نشان می دهد ، ایشان در 5 جلسه رسمی از آن تاریخ تاکنون (مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى ، دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت دولت  ، دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان ، دیدار ائمه جمعه سراسر کشور ، دیدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامى ) در یک چهارچوب کلی اقدام به تعریف و تبیین چند محور کلیدی در حوزه سیاست خارجی ، دشمن شناسی ، اصول و ماهیت انقلاب اسلامی  نموده اند . این محورها عبارتند از :

1.     سیاست خارجی دولت و راهبرد مواجهه با آمریکا و دشمن و تاکتیک نرمش و مانور هنرمندانه و قهرمانانه
2.     راه حل مشکلات و عبور از تحریم ها : اعتماد بر خدا و پایبندی به مبانی اسلام و تکیه بر ظرفیت داخل کشور و نفی تکیه بر طرف خارجی و گره زدن راه حل به سیاست خارجی
3.     لزوم شناخت صحیح دشمن و استکبار و علت دشمنی هایش با انقلاب اسلامی  و نفی هرگونه سازش و عقب نشینی در برابر استکبار
4.     تبیین چیستی ماهیت ، اصول ، اهداف ، راهبردها و پیام انقلاب اسلامی و لزوم پایبندی دولت به این اصول در تصمیمات

در واقع بررسی سخنان ایشان نشان می دهد که ایشان از ابتدای آغاز بکار دولت یازدهم ،بصورت نظام مند و هدف مند ،  تلاش نموده اند در چهارچوب خاصی محورهایی در حوزه سیاست خارجی و نحوه برخورد با دشمن را برجسته و تبیین نمایند که همین واژه " *نرمش قهرمانانه " هم جزیی از این چهارچوب فکری است  .
 چهارچوب فکری که به هیچ عنوان ناظر بر سازش و عقب نشینی در برابر دشمن و کوتاه آمدن از اصول انقلاب نمی باشد . چهارچوب فکری که دشمنی آمریکا با انقلاب را بدلیل ماهیت انقلاب دانسته و معتقد است هرگونه اعتماد به دشمن موجب شکست و پشیمانی است .
چهارچوب فکری که می پذیرد که می توان در برابر این دشمن گاهی از تاکتیک(و نه یک راهبرد ) مانور و نرمش قهرمانانه در جهت ضربه فنی وی در حرکت بعدی استفاده کرد .
این چهارچوب فکری نشان می دهد که ایشان نه تنها از اصول قبلی در سیاست خارجی ذره ای عقب نشینی نکرده اند بلکه از آغاز دولت روحانی بطور معنا داری در حال تاکید بر این اصول و انذار در خصوص عدم عدول از این اصول می باشند .

در ادامه این چهارچوب نظری و محورهای بیانات ایشان را ارائه می کنم . شاید این مطلب کمی طولانی باشد  اما خواهشم از مخاطب حزب اللهی این است که اندکی وقت گذاشته و حداقل یکبارو بادقت سخنان امام خامنه ای را در روزهای گذشته مطالعه کند . مطالعه این سخنان قطعا کمک می کند ضمن آگاهی از راهبردها و مطالبات در مواجهه با دولت روحانی ، دچار اشتباه در فهم و تحلیل رفتار رهبرمان نشویم .
 -------------------------------

محورهای کلیدی سخنان رهبری و راهبردهای رهبری در موضوعات مرتبط با سیاست خارجی از روز تنفیذ تا روز دیدار با فرماندهان سپاه :
 ( بیانات در هر محور بر اساس سیر زمانی مرتب شده اند )
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
محور اول
سیاست خارجی دولت و راهبرد مواجهه با آمریکا و دشمن و تاکتیک نرمش و مانور هنرمندانه و قهرمانانه
 
1.       من تأیید میکنم نظرى را که رئیس جمهور محترم ابراز کردند در زمینه‌ى برخورد حکمت‌آمیز با مسائل گوناگون بین‌المللى و مسائل سیاسى و مسائل ارتباطات بین‌المللى و اینها. حتماً باید برخوردِ حکمت‌آمیز و عاقلانه باشد. البته ما دشمنانى داریم که اینها زبان عقلائى هم خیلى سرشان نمیشود ؛ لیکن آنچه که ما وظیفه داریم، این است که با استحکام، با توجه به اهداف والاى جمهورى اسلامى، بدانیم چه کار داریم میکنیم*؛ *اهداف خودمان را بشناسیم، آن اهداف را هم در نظر داشته باشیم و آنها را با جدیت دنبال کنیم.
(بیانات در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى اسلامى ایران‌ - 1392/5/12 )
 
2.       در این سالها جبهه‌بندى‌هاى منطقه‌اى و جهانى هم آشکار شده. البتّهنرمش و انعطاف و مانور هنرمندانه و قهرمانانه در همه‌ى عرصه‌هاى سیاسى، یک کار مطلوب و مورد قبولى است، لکن این مانور هنرمندانه نبایستى به معناى عبور از خطوط قرمز ، یا برگشتن از راهبردهاى اساسى ، یا عدم توجّه به آرمانها باشد ؛ اینها را باید رعایت کرد .

(بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری – 1392/6/14)
 
3.       ما مخالف با حرکتهاى صحیح و منطقى دیپلماسى هم نیستیم؛ چه در عالم دیپلماسى ، چه در عالم سیاستهاى داخلى. بنده معتقد به همان چیزى هستم که سالها پیش اسم‌گذارى شد « نرمش قهرمانانه »؛ نرمش در یک جاهایى بسیار لازم است، بسیار خوب است؛ عیبى ندارد، اما این کشتى‌گیرى که دارد با حریف خودش کشتى میگیرد و یک جاهایى به دلیل فنّى نرمشى نشان میدهد*، *فراموش نکند که طرفش کیست ؛ فراموش نکند که مشغول چه کارى است ؛ این شرط اصلى است ؛ بفهمند که دارند چه‌کار میکنند ، بدانند که با چه کسى مواجهند ، با چه کسى طرفند ، آماج حمله‌ى طرف آنها کجاى مسئله است ؛ این را توجّه داشته باشند .
(بیانات در دیدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامى – 1392/6/26)
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------
محور دوم
راه حل مشکلات و عبور از تحریم ها : اعتماد بر خدا و پایبندی به مبانی اسلام و تکیه بر ظرفیت داخل کشور و نه تکیه بر طرف خارجی

1.       رئیس جمهور محترم اشاره کردند به تحریمها و فشارهائى که دشمنان ملت ایران - که البته در رأس آنها آمریکا است -  بر کشور وارد میکنند. من میخواهم بگویم درست است که فشارهاى دشمنان براى مردم مشکلاتى را به‌وجود مى‌آورد، اما تجربه‌هاى باارزشى هم در اختیار مسئولان و در اختیار مردم میگذارد. درس بزرگى که ما از این فشارهاى اقتصادى دریافت کردیم ،این است که هرچه میتوانیم، باید به استحکام ساخت داخلى قدرت بپردازیم؛ هرچه میتوانیم، در درون، خودمان را مقتدر کنیم ؛ دل به بیرون نبندیم .
آنهائى که دل به بیرون ظرفیت ملت ایران میبندند ، وقتى با یک چنین مشکلاتى مواجه شوند*، *خلع سلاح خواهند شد . ظرفیتهاى ملت ایران خیلى زیاد است. ما باید بپردازیم به استحکام ساخت درونى اقتدار ملى؛
(بیانات در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى اسلامى ایران‌ -  1392/5/12)
 
2.       یک شاخص دیگر هم عرض بکنیم، این بخش را من دیگر ادامه ندهم بیشتر از این؛ تکیه به ظرفیّت درون‌زاى کشور است ؛ نگاهمان به بیرون نباشداین توصیه‌ى ما است ؛ این معنایش این نیست که از امکاناتى که در بیرون هست استفاده نکنیم؛ این دو حرف با هم اشتباه نشود. امیدمان را به بیرون از ظرفیّت داخلى کشور ندوزیم . در بیرون از مجموعه‌ى کشور و نظام جمهورى اسلامى، جبهه‌ى بزرگى وجود دارد که با همه‌ى توان از سى و چند سال پیش به این طرف کوشیده نگذارد که این انقلاب ریشه‌دار بشود ، نگذارد که این نظام جمهورى اسلامى پایدار بماند، نگذارد که پیشرفت کند، نگذارد که در زمینه‌هاى گوناگون الگو بشودنمیشود از دشمن و روشهاى خصمانه‌اى که کرده، انتظار دوستى و محبّت و صمیمیّت داشتنمیگوییم از اینها استفاده نکنید، امّا میگوییم اطمینان نکنید، اعتماد نکنید، چشم به آنجا ندوزید، چشم به داخل بدوزید .
(بیانات در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت دولت-  1392/6/6)

3.       حالا بعضى میخواهند مشکلات را با کمک دیگران، با تکیه‌ى به دیگران، با رشوه دادن به دیگران، با تذلّل در مقابل دیگران حل کنند ؛ بعضى‌ها هم نه، میخواهند مشکلات را با نیروى خودشان، با توان داخلى خودشان حل کنند -اعتقادمان این است که باید به تقویت ساخت درونى نظام اهمّیّت بدهیم ؛این اساس کار است. از درون، خودمان را باید تقویت کنیم. تقویت درونى با اندیشه‌ى کامل، با نگاه عاقلانه و خردمندانه چیزى است ممکن؛ چه به‌وسیله‌ى پیشرفت علمى، چه به‌وسیله‌ى ساخت و مدیریّت درست اقتصادى؛ اینها کارهایى است که به نظر ما ممکن است
(بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری - 1392/6/14)
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
محور سوم
لزوم شناخت صحیح دشمن و استکبار و علت دشمنی هایش با انقلاب اسلامی  و نفی هرگونه سازش و عقب نشینی در برابر استکبار  :
 
1.       فراموش نکنیم از روز اوّلى که این انقلاب پیروز شد، دشمنانى بودند که صریحاً اعلام دشمنى کردند و گفتند میخواهند این انقلاب را از بین ببرند و نظام جمهورى اسلامى را محو کنند . از آن روز تا امروز که سى و چهار سال میگذرد، روزبه‌روز على‌رغم دشمنان، ملت ایران پیشرفت کرده است. نه فقط نتوانستند نظام اسلامى را متزلزل کنند، بلکه حتّى نتوانستند جلوى رشد نظام اسلامى را هم بگیرند.
(بیانات در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهورى اسلامى ایران‌ -  1392/5/12)
 
2.       صف‌بندى‌هایى وجود دارد در دنیا و در بسیارى از این صف‌بندى‌ها ما یک طرف قضیّه هستیم ؛ باید ببینیم طرف مقابل ما کیست ؟ چیست ؟ چرا دشمنى میکند ؟ ما چرا در مقابل او مقاومت میکنیم ؟ اینها را با یک نگاه کلان باید دید . فرمود: اَفَمَن یَمشى مُکِبّاً عَلى‌ وَجهِهِ اَهدى‌ اَمَّن یَمشى سَوِیّاً عَلى‌ صِراطٍ مُستَقیم؛(3) معناى «سَوِیّاً عَلى صِراطٍ مُستَقیم» همین است که با چشم باز، با بصیرت، با بینش، با ملاحظه‌ى همه‌ى جوانب، ببینیم که هدف چیست و راه [رسیدن‌] به این هدف چیست و واقعیّاتى که در سر راه ما وجود دارد، اینها چیست؟ با توجّه به اینها تصمیم‌گیرى کنیم و حرکت بکنیم .
(بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری - 1392/6/14)
 
3.       آن کسانى که این راه را نشناختند و در کشورهاى خودشان جور دیگرى عمل کردند، براى اینکه دل مستکبرین را به‌دست بیاورند از اصول خودشان گذشتند و شعارهاى اساسى خودشان را فراموش کردند ، ملاحظه میکنید که به چه روزى افتادند ؛ آنها کسانى هستند که اگر چنانچه در مصر شعار مبارزه‌ى با اسرائیل وجود میداشت، اگر در مقابل وعده‌هاى آمریکا و عوامل آمریکا کوتاه نمى‌آمدند ، این‌جور معلوم نبود بشود ، یعنى قطعاً این‌جور نمیشد که دیکتاتور سى ساله‌ى ذلیل‌کننده‌ى ملّت مصر از زندان آزاد بشود و آن کسانى که با رأى مردم انتخاب شده بودند، احتمال محکومیّت به اعدام درباره‌ى آنان برود؛ اصلاً چنین چیزى ممکن نبود پیش بیاید. آن کسانى که در میدان ایستادند در مقابل همین منتخبین - ساده‌دلان - شعار دادند ، اگر آن مواضع اصولى میبود، نصف آنها یا بیشتر آنها به طرف اینها مى‌آمدند، یعنى کسانى نبودند که مقابله کنند، معارضه کنند.
از مواضع اصولى وقتى انسان عقب‌نشینى کرد، این‌جور خواهد شد . اینها چیزهایى است که به‌هرحال باید [ رعایت کرد ]
(بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری - 1392/6/14)
 
4.       دولت، مسئولان، سیاسیون، دیپلماتها و مردم باید تحرکات و رفتارهای پیچیده و ظاهرسازی های حقوق بشری غرب و امریکا را با نگاه واقع بینانه و در چارچوب رویارویی عمیق و مبنایی غرب با اسلام تحلیل کنند زیرا در غیر اینصورت در تمایز میان تاکتیک‌ها و راهبردهای طرف مقابل و حتی شناخت دشمن دچار اشتباه خواهیم شد ... در غیر این صورت*، *واقعیات را نخواهیم دید و علاوه بر آنکه سرمان کلاه خواهد رفت ، ضربه هم خواهیم خورد ...
باید در مقابل دنیای غرب، مقتدر بود زیرا آنها نشان داده اند که به هیچکس رحم نمی کنند و برخلاف ادعاهای حقوق بشری و ظاهر سازی هایشان، کشته شدن میلیونها انسان نیز، وجدان آنها را متأثر نخواهد کرد ...
(دیدار ائمه جمعه سراسر کشور با رهبر انقلاب – 1392/6/18)
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
محور چهارم
تبیین چیستی ماهیت ، اصول ، اهداف ، راهبردها و پیام انقلاب اسلامی و لزوم پایبندی دولت به این اصول در تصمیمات :

·         وظیفه‌ى دولت جمهورى اسلامى است، این است که این سه مؤلّفه‌ى بزرگ را براى همه‌ى تصمیم‌گیرى‌ها و همه‌ى اقدامها در نظر داشته باشد :
1.       آرمانها و اهداف نظام جمهورى اسلامى : ایجاد تمدّن اسلامى
2.       راهبردهاى عمومى و کلّى :    (تکیه‌ى بر اسلامیّت ، ملاحظه‌ى ظالم نبودن و مظلوم نشدن در تعاملات گوناگون ، تکیه‌ى به آراء مردم )
3.       واقعیّات :  (آرمان‌گرایى با نگاه به واقعیّتها ، هم واقعیات شیرین و هم واقعیات تلخ )
 
·         امام بزرگوار، در مقابل واقعیّتها چشم خود را نبست، امّا کوتاه هم نیامد، راهبرد را فراموش نکرد :
 
1.       امام بزرگوار همان کسى است که در مورد مسئله رژیم صهیونیستى از هیچ کس تقیّه نکرد؛ اینکه رژیم صهیونیستى یک غدّه‌ى سرطانى است و باید از بین برود ، این حرف امام است.
2.        در قبال شرارتهاى قدرت مستکبر و مداخله‌گر آمریکا هیچ تقیّه‌اى و ملاحظه‌اى نکرد؛ اینکه آمریکا شیطان بزرگ است ، این حرف امام است.
3.        اینکه حمله‌ى جوانان مسلمان و دانشجویان مسلمان به سفارت آمریکا و تصرّف ابزارها و مدارک جاسوسى آنها را امام انقلاب دوّمى دانست که شاید از انقلاب اوّل مهم‌تر است ، این حرف امام است؛
4.       . در قضیّه‌ى جنگ، اینکه فرمود: جنگ تا رفع فتنه، این حرف امام است؛ دیگران میگفتند جنگ جنگ تا پیروزى، امام فرمود جنگ تا رفع فتنه .
 
(بیانات در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری - 1392/6/14)
 
·         پیام انقلاب اسلامی : مقابله با نظام سلطه و منطق  « لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون »
 
اگر بخواهیم آن پیام را در شکل اجتماعى و انسانى آن در یک جمله بیان بکنیم:
مقابله‌ى با نظام سلطه است ؛ این پیام انقلاب استنظام سلطه، نظام تقسیم دنیا به ظالم و به مظلوم است ؛ منطق انقلاب که منطق اسلام است، « لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون » است*؛ *نباید ظلم کنید و نباید بگذارید به شما ظلم بشود....
فلان دولتى که سیاستهاى نظام سلطه را، سیاستهاى فرضاً آمریکا را یا یک روزى سیاستهاى انگلیس را موبه‌مو در کشور خود اجرا میکند، این با پیام « لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون » به طور طبیعى مخالف است...
خب، نظام سلطه جنگ را، فقر را، فساد را گسترش میدهد، با همان سازوکار مشخّص تقسیم دنیا به ظالم و مظلوم. اسلام - یعنى انقلاب اسلامى که برگرفته‌ى از همان مفاهیم اسلامى است - مى‌آید میگوید: لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون ، یعنى همه‌ى این عوامل را نفى میکند ؛ چالش اصلى اینجا است ؛دعواى اصلى اینجا است ؛ دعواى با انقلاب اینها است ؛ بقیّه‌ى حرفها بهانه استتحریم، جنگ داخلى، ایجاد کودتا، بقیّه‌ى چیزهایى که در این سالها  [بوده‌]، مسئله‌ى انرژى هسته‌اى، همه را در این چهارچوب باید نگاه کرد
(بیانات در دیدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامى - 1392/6/26)


پینوشت :
*سخنان گهربار امام خامنه ای وجوه مختلف و ابعاد گوناگونی دارد . من در حد وقت و توانم نکات خاصی را استخراج کردم . مطمئن باشید در همین سخنان پاسخ چالش های آینده  کشور در پاسخ به عملیات روانی دشمنان در خصوص سازش با آمریکا ، مسئله حمایت از حزب الله و سوریه و محور مقاومت و مشکلات ناشی از تحریم نیز مستتر است . الحمدالله از رهبر حکیممان که در دنیا نظیر ندارد .
*این مطلب در صفحه بچه شیعه موجود است



تاریخ : پنج شنبه 92/7/11 | 2:34 صبح | نویسنده : س.ش | نظر
.: Weblog Themes By VatanSkin :.